Cheesecake cu ciocolată albă și sos de zmeură

Cheesecake cu ciocolată albă și sos de zmeură
Cheesecake cu ciocolată albă și sos de zmeură

Am încercat, de-a lungul timpului, tot felul de rețete de cheesecake. Aici, pe blog, sunt deja vreo șase variante: simplu, cu fructe, fără coacere, în două culori și unul pus chiar deasupra unui brownie. Dar nu aveam nicio rețetă de cheesecake cu ciocolată albă, la care m-am gândit de mai multe ori pentru că mi se pare că ciocolata albă și crema de brânză se potrivesc perfect împreună.

Sursa de inspiratie este o rețetă a lui Eric Lanlard în care mi-a plăcut ideea ca albușurile să nu fie încorporate deodată cu gălbenușurile, ci să fie bătute spumă și adăugate ultimele în compoziție, tocmai pentru a-l face mai aerat.

Surpriza e că la final cheesecake-ul ăsta este aproape la fel de pufos ca un mousse, peste care se așează un sos dulce acrișor cu zmeură.

 

 

Ingrediente (pentru o tavă cu diametrul 20cm/ 8-10 porții)

Pentru bază:

  • 100g biscuiți cu cacao
  • 50g unt

Pentru cheesecake:

  • 125g ciocolată albă
  • 125ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
  • 200g cremă de brânză
  • 250g mascarpone
  • 60g zahăr
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 3 gălbenușuri
  • 2 albușuri

Pentru sos:

  • 150g zmeură congelată
  • 45g zahăr
  • zeama de la ½ lămâie
  • ½ linguriță amidon

 

Mod de preparare

Pentru bază, mărunțește bine biscuiții cu un robot de bucătărie. Poți face asta și cu o răzătoare sau poți să îi pui într-o pungă și să îi zdobești cât mai bine cu un sucitor.

Amestecă biscuiții cu untul topit și întinde acest amestec pe baza unei tăvi rotunde cu pereți detașabili cu diametrul de 20cm.

***Înainte să fac asta, de obicei, tapetez și baza, și pereții tăvii cu hârtie de copt. În felul ăsta sunt sigură că la final marginile cheesecake-ului nu se prind de tavă și sunt netede.

Coace baza de biscuiți, timp de 10 minute, la 180C. Scoate și lasă să se răcorească, iar între timp poți pregăti umplutura de cheesecake.

 

Topește ciocolata albă ruptă în bucăți împreună cu smântâna lichidă, la bain-marie.

Freacă crema de brânză cu mascarpone și zahărul până când le omogenizezi. Adaugă gălbenușurile și continuă să mixezi până când sunt încorporate perfect și ele.

Adaugă ciocolata topită cu smântâna și extractul de vanilie și amestecă bine.

La final, încorporează albușurile bătute spumă. Folosește un tel și încorporează-le prin mișcări largi, astfel încât să rămână un amestec aerat.

Toarnă toată compoziția în tavă, peste blatul de biscuiți. Înainte de asta, învelește tava bine în folie de aluminiu pentru că cheesecake-ul va fi copt în baie de apă.

Pune tava cu cheesecake-ul într-o tavă mai mare și toarnă în jurul ei apă caldă, cât să ajungă la ⅔ din înălțimea tăvii.

 

Coace cheesecake-ul la 160C, timp de 45-50 de minute. E gata când se rumenește frumos la suprafață, iar mijlocul încă tremură. Ca o piftie. :)

Oprește cuptorul și lasă cheesecake-ul să se răcorească înauntru, cu ușa întredeschisă, timp de 2h.

Apoi, scoate tava mare, îndepărtează folia și lasă cheesecake-ul în tava lui, peste noapte, la frigider.

 

A doua zi, scoate cheesecake-ul din tavă, îndepărtează hârtiile de pe laterale și de la bază și așează-l pe o farfurie/ platou.

Pregătește sosul de zmeură. Într-o crăticioară pune zmeura congelată, zahărul și zeama de lămâie și pune pe foc până când zahărul se topește și zmeura se decongelează. Dizolvă amidonul într-o lingură de apă și toarnă-l în sosul de pe foc. Mai lasă să fiarbă un minut, amestestecând în el.

Când sosul s-a răcit îl poți turna pe suprafața cheesecake-ului. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*