Tepside köfte ve patatesi sau chiftele la cuptor pe pat de cartofi este un fel de mîncare ce se poate servi ca fel principal la prînz sau la cină. Se pregăteste în 30 de minute și se coace la cuptor în cel mult 45 de minute.
Ingrediente
Pentru a pregăti Tepside köfte ve patatesi avem nevoie de :
Pentru patul de cartofi:
– 6 cartofi potriviți ca mărime
– o linguriță de piper negru
– o linguriță de cimbrișor
– 2 linguri de ulei
–sare
Pentru chiftele
– 500 gr de carne tocată de vită
– un ou
– o ceapă medie
– 3 linguri de pesmet
– sare
– o linguriță de chimion ( nu chimen )
– o linguriță de piper
– o lingură de ulei
Pentru sos
– 200 ml apă
– o lingură de paste de tomate
– o linguriță de cimbrișor
– 2 sau 3 căței de usturoi pisați
În plus, pentru decor, cîteva fire de pătrunjel verde.
Mod de preparare
– Cartofii se spală și se pun la fiert, întregi.
– Cînd sunt fierți, se curăță de coajă și se zdrobesc grosier, nu ca pentru piure.
– Peste cartofii zdrobiți se adaugă sare, piper, cimbrișor și ulei.
– Se amestecă toate împreună.
– Ceapa se dă pe răzătoare și se stoarce de zeama lăsată.
– Carnea tocată se amestecă cu: pesmet, ou, ceapa rasă, piper, chimion și sare.
– Se amestecă totul foarte bine și se dă la rece pentru 30 de minute.
– Cît timp stă amestecul de carne la rece, cartofii zdrobiți se întind în strat pe o tavă.
– Tot în acest timp pregătim sosul astfel: pisăm usturoiul, amestecăm pasta de tomate cu apa, usturoiul pisat și cimbrișorul.
– Scoatem amestecul de carne de la rece și, cu mina unsă cu ulei, formăm chifeluțe rotunde și plate.
– Așezăm chiftelele deasupra cartofilor, în tavă, punem roșiile cherry și turnăm pe toată suprafața sosul.
– Acoperim tava cu hîrtie de copt și dăm la cuptor care trebuie să fie încins dinainte.
– După 30 de minute scoatem hîrtia de copt și mai dăm încă 15 minute la cuptor pînă se rumenesc chiftelele.
– Tocăm pătrunjelul pe care îl presărăm deasupra chitelelor.
Poftă bună!
Vă rog să țineți cont de cantitatea de sare, chimion și piper pentru ca acestea se pun și în cartofi și în chiftele.
Lasă un răspuns