Coltunasi cu carne

Coltunasi cu carne
Coltunasi cu carne

Nr de portii: 6

Timp de preparare: 60 min

Ingredinte

  • 500 g făină albă de calitate superioară
  • 4 ouă
  • 500 g carne tocată amestec vită-porc
  • 3 cepe
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • 200 g unt
  • 1 lingurita de sare
  • 1/2 lingurita piper negru
  • 200 g smântână

Mod de preparare

Într-un lighean se pune făina, se bat ouăle, se adaugă 1 linguriță de sare. Se adaugă câte puțină apă, până se face un aluat care să nu se lipească de mâini. Se formează 2 bile de aluat și se lasă 10-15 minute să se odihnească.

Între timp se pregătește umplutura – se dă carnea prin mașina de tocat împreună cu o ceapă (în cazul în care carnea este deja tocată, se toacă doar ceapa mărunt), se adaugă 1 linguriță de sare, piperul, 2 ouă și se amestecă bine.

Se mai frământă o dată bilele de aluat, ca să se uniformizeze bine – se mai lasă 10-15 minute.

Din fiecare bilă de aluat se întinde cu făcălețul o foaie subțire de 1-1,5 mm grosime. Cu un păhărel, se taie rondele de aluat din această foaie. În mijlocul fiecărei rondele de aluat se pune puțină carne, lăsând loc să se poată lipi marginile.

Se lipesc marginile, formând un semicerc, apoi se apasă bine pe margine, ca să nu se dezlipească la fiert. Se presară făină pe un fund de lemn și se aranjează colțunașii acolo, ca să nu se lipească unul de altul.

Când s-au făcut toți colțunașii, se taie cele 2 cepe mărunt. Se călesc în ulei, până se rumenesc bine. Apoi se adaugă untul și se stinge focul.

Într-o cratiță mai mare se pune apă, mai mult de jumătate și 1 lingură de sare, apoi se pune la fiert.

Când începe să fiarbă apa, se aruncă atent coltunașii acolo, atâția cât să aibă loc să fiarbă (nu se pun toți deodată dacă nu au loc). Când dau în clocot, se face focul mic și se lasă să mai fiarbă circa 10 minute, amestecând atent, periodic, cu o lingură.

Se scot coltunașii din apă cu o sită sau strecurătoare și se lasă să se scurgă bine.

Peste coltunașii scoși din apă se pune din belșug amestec de ulei cu ceapă prăjită și unt și se scutură bine, ca să nu se lipească între ei. Se servesc fierbinți sau calzi cu smântână, piper și sare după gust.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*