Pentru ca dulceața de nuci verzi să aibă gustul perfect, nucile trebuie culese începând cu sfârșitul lunii iunie și până aproape de sfârșitul lunii iulie.
Când trec de această perioadă, nucile se coc prea tare și nu mai sunt potrivite pentru dulceață.
Dulceață de nuci verzi rețeta ca pe vremea bunicii
Ingrediente
- 2 kg de nuci verzi (după curăţare, cantitatea va fi de aprox. 1 kg)
- 1 kg zahăr
- 100 ml miere de albine (opţional)
- 0,5 l apă
- zeamă de la 2-3 lămâi
- câteva cuişoare
- 1 baton de scorţişoară 2 plicuri zahăr vanilat
Mod de preparare
Nucile verzi se curaţă de coajă verde, până se ajunge la stratul alb.
Atenţie! Folosiţi mănuşi de plastic pentru a va proteja mâinile şi pentru a nu le păta.
Nucile obţinute după curăţare se pun în apa rece pentru 6-12 ore, nucile trebuie să fie acoperite de apă.
Apa se schimbă de 2-3 ori în acest interval.
Se face un amestec din apă, zahărul, mierea şi zeamă de lămâie şi se pun pe foc (la foc mare). Când siropul obţinut începe să clocotească, se pun nucile şi cuişoarele, scorţişoară şi vanilia.
Dulceaţa se ţine la foc mic până ce se îngroaşă siropul. După ce s-a răcit dulceaţa, această poate fi pusă în borcane.
Lasă un răspuns