Dulceata de trandafiri

Dulceata de trandafiri
Dulceata de trandafiri

Pregătește-ți cămara cu cele mai bune delicatese. Învață și tu simplu și rapid cum să prepari dulceață de trandafiri și umple diminețile de savoare.

Aroma fină și culoarea plăcută sunt îndrăgite de oricine. Și, în plus, este și ușor să obții un borcan din petalele florilor pe care le ai în grădină.

În cazul în care nu știai acest lucru de dinainte, află că toți trandafirii sunt comestibili. Cu toate acestea, sunt doar câteva soiuri care se pot utiliza în prepararea dulceții. Asta pentru că au un parfum aparte, care oferă un gust deosebit rezultatului final.

Ce trandafiri se folosesc la dulceață

Dacă vrei să te bucuri de o aromă aparte, atunci trebuie să alegi trandafirii potriviți pentru dulceață. Acesta este și primul pas înainte de a te apuca de treabă.

Fie că vrei să îi crești chiar tu la tine în grădină sau vrei să știi ce trebuie să cumperi, iată care sunt cele mai populare soiuri de trandafiri pentru dulceață!

Rosa Damascena – Trandafirul de Damasc;

Gertrude Jekyll;

Trandafirul „Honey Vanilla”;

Madame Isaac Pereire;

Rose de Rescht;

Pinguin;

Chrysler Imperial;

Rosa „Graham Thomas”.

La noi în țară, cele mai întâlnite sunt trandafirul de damasc și rose de Rescht. Dar sigur că dacă nu ai în grădină niciunul dintre aceste soiuri, poți alege oricare alt trandafir urcător sau sub formă de tufă pentru a-i culege petalele și a le transforma într-o dulceață savuroasă.

Trebuie să știi că există totuși niște limite. Cu alte cuvinte, doar trandafirii roz, roșii, albi, galbeni și bicolori pot fi folosiți în bucătărie.

Ai mare grijă ca petalele pe care vrei să le folosești să nu fie stropite cu substanțe chimice. Ultima tratare chimică trebuie făcută maximum cu o săptămână înainte de deschiderea bobocilor.

Ingrediente dulceață de trandafiri

După ce ai stabilit care este soiul pe care care îl vei folosi, trebuie să știi cum se realizează corect colectarea petalelor și pregătirea lor pentru etapele următoare.

Adună doar trandafirii sănătoși, cu petale intacte. Spală petalele foarte bine, în 3-4 ape.

După aceea, usucă-le și îndepărtează partea albă de la baza lor. Asta pentru că ele sunt puțin mai tari și, în unele cazuri, au un gust puțin amărui.

De regulă, dulceața e trandafiri este suficient de intensă încât să o consumi în doze mici.

Dacă vrei și tu un preparat cu adevărat delicios, iată de ce ingrediente ai nevoie:

aproximativ 200 de grame de petale de trandafiri – pe care le cântărești după ce le-ai spălat, uscat și îndepărtat zona albă;

300 de grame de zahar – sau un borcănel micuț de miere cu gust nu foarte intens; de asemenea, în cazul persoanelor care preferă alternative mai sănătoase, poți apela la stevia;

1 lămâie mare – de la care ai nevoie de toată zeama;

150 de ml. de apă.

Din ingredientele menționate se obține un borcan de 275 de mililitri.

Cum se prepară dulceața de trandafiri

Pasul 1

Pregătește un castron încăpător în care să așezi petalele curățate. Apoi, adaugă 2-3 linguri din zahărul total și începe să amesteci. Continuă să freci zahărul cu petalele până când ele devin umede și scad în volum.

Pasul 2

Într-o crăticioară pune apa și zahărul rămas, alături de zeama de la lămâie și pune-le la fiert. Atunci când apa fierbe iar zahărul s-a topit, este momentul să adaugi petalele de trandafir. Mai lasă-le puțin să fiarbă împreună, până când vezi că siropul s-a legat. Dacă vrei să fii sigur de consistența pe care a căpătat-o amestecul, folosește testul cu paharul. Pune apă rece într-un pahar și picură din compoziția pe care o ai la fiert. Dacă picătura se transformă într-o bilă ușor gumată, atunci totul este gata. Acum urmează pregătirea ei pentru conservare.

Pasul 3

Toarnă dulceața în borcanele bine curățate și sterilizate în prealabil. După ce închizi bine capacul, întoarce recipientul cu capacul în jos și menține-l așa până când se răcește. În acest mod, dulceața poate fi păstrată cu succes peste iarnă. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*