KUZU GÜVEÇ – mancare de miel cu legume

Kuzu Guvec
Kuzu Guvec

KUZU GÜVEÇ, o mâncare de miel cu legume, stropită cu lămâie și parfumată cu chimion , este una din mâncărurile tradiționale turcești făcute în vase de lut și mâncată tihnit la orele prânzului.

Ingrediente:

1 kilogram de pulpă de miel fără os (sau berbecuţ)

5-6 cartofi noi

2 dovlecei

2 ardei graşi verzi

2 ardei graşi roşii

2 ardei iuţi (din cei turceşti, mai mult încovoiaţi decât iuţi)

3 căţei de usturoi

2 cepe

4 roşii

3 linguri pastă de roşii

1 linguriţă rasă de fulgi de ardei iuţi sau boia iute

2 frunze de dafin

2 linguriţe chimion (nu chimen)

1 lingură bună de cimbru uscat

1 lămâie

3 linguri de ulei de floarea soarelui

sare şi piper
Mod de preparare

Carnea de miel sau berbecuţ se taie cuburi. cartofii se spală şi se taie în bucăţi mărişoare. Dovleceii se spală şi se taie cuburi. Roşiilor li se scoate partea neagră, cea care le-a legat de tulpină şi se taie în patru dacă sunt mici, în opt dacă sunt mai mari. Ardeii graşi se taie în două, li se scoate cotorul, şi se taie în cuburi mari. Ardeii iuţi se taie rondele grosuţe. Ceapă se curăţă şi se taie peştişori. Usturoiul se zdrobeşte cu latul cuţitului, după care se toacă mare. Lămâia se stoarce de zeamă.

Încingeţi cuptorul la 160 de grade (temperatura medie).

Se încinge uleiul într-o cratiţă cu capac, numai bună de băgat la cuptor. Una de tuci ar fi ca la mama lor. Se frige la foc iute carnea de miel până scade zeama pe care a lăsat-o şi până a prinde a se rumeni.

Se adaugă ceapă, usturoiul şi ardeii. După ce s-au înmuiat o vreme, se pudrează totul cu fulgii sau boiaua de ardei iute şi chimionul.

După ce mirodeniile şi-au lăsat mirosul, se adaugă pasta de tomate, cartofii, dovleceii, cimbrul, foile de dafin, o lingură rasă de sare şi o linguriţă rasă de piper măcinat.

Turnaţi două căni de apă peste mâncare (aproximativ 500 de mililitri în total) şi sucul de lămâie. Se pune capacul şi se dă la cuptor pentru 60-120 de minute. După ce scoateţi mâncarea de la cuptor, verificaţi dacă mai este nevoie de sare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*