Paine turceasca

Paine turceasca
Paine turceasca

Pâinea turcească, cunoscută și sub numele de pită, este un tip de pâine plată care este un element de bază al bucătăriei turcești. Pâinea se caracterizează prin textura sa ușor masticabilă și forma unică de barcă, care se obține prin presarea marginilor aluatului spre interior și crearea unui canal puțin adânc în mijloc.

Pentru a face pâine turcească, se prepară un aluat din făină, drojdie, sare, apă și, uneori, ulei de măsline sau iaurt. Aluatul este apoi frământat până când devine neted și elastic și este lăsat să crească timp de câteva ore, până când își dublează dimensiunea.

După ce aluatul a crescut, se împarte în porții și se întinde în forme ovale. Marginile aluatului sunt apoi îndoite spre interior pentru a crea o formă de barcă, iar în mijloc se face un canal puțin adânc. Pâinea se unge apoi cu un amestec de ou și apă și se acoperă cu diverse ingrediente, cum ar fi semințe de susan sau ierburi aromatice.

Pâinea este apoi coaptă în cuptorul încins până când devine rumenă și ușor umflată. Pâinea rezultată este ușor gumată și are o crustă crocantă, cu un miez moale și aerisit. Poate fi consumată ca atare sau poate fi folosită ca bază pentru sandvișuri și sosuri.

Potrivit Brightermeal, pâinea turcească este o pâine versatilă și delicioasă, care este apreciată în toată Turcia și în multe alte părți ale lumii. Forma și textura sa unică o fac o alegere populară pentru sandvișuri și pentru a fi înmuiată în sosuri, fiind un accesoriu excelent la orice masă.

Reteta paine turcească

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500 g de făină
  • 160 ml lapte cald
  • 160 ml apă caldă
  • 7g drojdie uscată
  • 10g (1 lingură) zahăr
  • 6g (1 linguriță) sare
  • 20 ml (1 lingură) ulei de măsline
  •  
 

Pentru topping:

  • 20g (4 lingurițe) unt topit
  • Pătrunjel tocat

Mod de preparare

Bateți făina cu sarea și drojdia. Adăugați apa caldă și laptele și frământați doar până când lichidele se absorb.

Se adaugă uleiul de măsline și se frământă până se formează un aluat neted (aproximativ 10 minute).

Formați o bilă din aluat, acoperiți-l cu ulei vegetal și lăsați-l deoparte într-un loc cald timp de 1 oră sau până când se dublează în dimensiune.

Când aluatul a crescut, tăiați-l în 6 și rulați fiecare bucată în formă de bilă.

Se întinde fiecare chiflă și se așază pe o tigaie preîncălzită la foc mediu-mare. Se gătește timp de 5-6 minute (2,5-3 minute pe fiecare parte). Când întoarceți fiecare pâine plată, aceasta trebuie să se înfierbânte pentru a face un buzunar în mijloc.

Ungeți fiecare pâinică fierbinte cu ulei, apoi acoperiți-o cu pătrunjel și/sau alte ingrediente.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*