Cozonac cu 10 galbenusuri

Cozonac cu 10 galbenusuri
Cozonac cu 10 galbenusuri

Ingrediente

1 kg de făina 000

10 gălbenușuri
1 praf de sare
14 grame drojdie uscata sau 40 grame de drojdie proaspăta
350/400 ml lapte
Coaja de portocala și lămâie rasa
1 esența de vanilie sau extract de vanilie
150 grame unt
50 ml ulei
250/300grame zahăr( in funcție de cât de dulce îl vreți)
2 pliculețe zahăr vanilat
 
Pentru umplutura: liberă alegere
Eu am umplut cu nutella și rahat cu gust de fistic
 
Pentru uns:1 ou amestecat cu 2 linguri de lapte
Rețeta este pentru 2 cozonaci,eu am făcut decât unul deci am pus Ingredientele pe jumătate.
M-am ocupat pentru prima data de unt,l-am topit și l-am amestecat cu uleiul. Am avut drojdie uscata într-un pahar am pus 7 grame de drojdie,o lingura de zahăr și 50 ml lapte călduț, am lăsat așa pana sa format spuma deasupra cam 5 minute.
Într-un bol încăpător am pus făina cernută( eu am ținut-o la cald timp de o zi, un mic truc învățat de la o doamna foarte Draga mie dacă strângi făina in pumn și se desface înseamnă ca făina este uscata in schimb dacă făina se face grămăjoare mai are nevoie de stat la cald) am adăugat gălbenușurile frecate cu un praf de sare, zaharul,drojdia,coaja de portocala și lămâie,zaharul vaninilat,esența de vanilie și 3/4 din laptele rămas. Acum începe munca grea sa spunem așa. Am frământat totul bine și încet încet am incorporat in aluat amestecul de unt . Aluatul l-am frământat 40 de min. L-am lăsat la cald o ora, l-am frământat iar 5 min, din nou la cald și din nou frământat alte 5 min. După ultima frământare l-am lăsat din nou la crescut cam 2 ore.
Aluatul obținut l-am împărțit in 3 părți egale. Fiecare parte de aluat se întinde cu un facalet și se umplu cu ce doriți,se formează un rulou. Eu de data aceasta l-am împletit in 3. L-am pus in tava și l-am lăsat din nou la crescut.
L-am copt la 160 de grade,cuptor electric treapta sus-jos pentru 70 de minute.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*