Curmalele sunt niște fructe dulci, plăcute la gust, fapt pentru care au câștigat favoarea multor oameni și, mai ales, a copiilor.
Pe piața din România aceste fructe sunt prezente în principal sub forma de curmale uscate. Ca și oricare alte fructe și curmalele au lumea lor plină de curiozități care abia așteaptă să fie descoperite:
1. Un pom de palmier, ajuns la maturitate, produce, pe sezon, până la 180 kg de curmale.
2. Curmalele cresc în ciorcine, ajungând să conțină un număr impresionant de fructe. Un ciorchine de curmale conține de la 600 la 1700 de curmale. De câți oameni ar fi nevoie ca să mânânce un astfel de ciorchine?!
3. Curmalele sunt adevărate fabrici de energie. Astfel 100 grame de curmale oferă 275 calorii, ceea ce reprezintă 11% din nevoia zilnică de energie pentru un bărbat adult angajat într-o activitate fizică de intensitate medie.
4. Curmalele sunt de asemenea o sursă excelentă de fibre alimentare. Fibrele au un rol important în protejarea tractului digestiv, îndeplinind funcția de „măturători” care ajută la expulzarea din organism a reziduurilor și substanțelor nedorite. În plus, curmalele conțin nu mai puțin de 15 minerale, inclusiv seleniu. Seleniul este un antioxidant puternic care te ajută să rămâi mai tânăr și mai sănătos.
5. Cea mai scumpă varietate de curmale sunt curmalele medjool. De ce? Se cultivă cel mai greu.
6. Musulmanii devotați din țările musulmane încheie postul prin consumul de curmale și apă. De ce procedează astfel? După ce ai trecut printr-un post sever este foarte riscant să intri dintr-o dată într-un regim alimentar obișnuit. Este mult mai înțelept ca trecerea la alimentația obișnuită să se facă treptat.
7. Palmierul care produce curmale poate atinge vârsta venerabilă de 100 de ani. Iar în înălțime acesta poate să ajungă până la 30 metri.
8. Finicul (un sinonim învechit pentru palmierul care produce curmale) este menționat de peste 30 de ori în Biblie.
.
Lasă un răspuns